Изложба “Магията на шевицата”
гостува Национален клуб “Българска бродерия”


      Изложбата „Българската бродерия – традиция и съвременност” е дело на жените от Национален клуб „Българска бродерия”, със седалище София. Клубът обединява повече от 70 жени от цялата страна, за които бродерията е страст и любимо хоби.
      Старинното българско изкуство на везбата ще бъде представено с оригинални шевици от различни фолклорни области. Посетителят ще види и тяхна съвременна интерпретация – върху картички, шалове, детски и дамски облекла, чантички и др. И нещо съвсем ново: шевици, аранжирани като картини.
      Гобленът – тази традиционна везба на българската градска жена още от края на 19 век, също намери място в изложбата: с оригинални български разработки на съвременни дизайнери, изпълнени прецизно и с любов.
      На изложбата ще бъдат представени и специалните издания „Български шевици”, „Цветя в гоблени”, „Лято в гоблени”, „Сезони в гоблени”, дело на журналистката Илианна Косева, председател на Клуба и негов основател.
      Клубът има вече 5-годишна история, много изяви и участия. С особен успех премина изложбата „Български шевици” в Столична библиотека (14-24 декември, 2006 г), „Гоблени и български шевици” в Културен дом Средец (4-14 декември 2007 г.) и т.н. Редица изложби и конкурси бяха проведени през периода 2003-2005 г. на територията на Руския културно-информационен център в София.
      Всяка година се провежда и национален конкурс за бродерия, съвместно с Коутс България (конци Анхор), представителството на френската фирма за конци ДМС и др.
      От тази година клубът организира своите месечни сбирки в Културен дом Средец в София.

      ЗА КОНТАКТИ:
      0896/341347 – Илианна Косева, председател
      0886/207226 – Таня Петрова, дизайнер, зам.председател